Kashmiryoga

Wat kan je verwachten tijdens een training? We bespreken eerst samen wat je nodig hebt en welke Yoga- of bewegingsvorm daar het beste bijpast. Mindfulness en ademtechnieken zijn vast onderdeel van de training. Ik geef Kashmiryoga, Aplombyoga, Vietnamese Qi Kong en Mindfulness.

Kashmiryoga - ''Weldadige Yoga die vrij maakt'

Onder Kashmiryoga wordt hier het klassiek (Hatha) yoga onderricht van Jean Klein verstaan. Jean Klein onderrichtte hatha yoga volgens de traditie van Kashmir. Bij Kashmiryoga ligt het accent niet zozeer op het fysieke lichaam maar op het energielichaam. Dat wordt door de yogi's het pranisch lichaam genoemd. Hiermee wordt de verbinding tussen lichaam en geest bedoeld.

Als je dit energielichaam wakker maakt, brengt je dit in contact met je eigen energiebron. Om dit te bereiken kun je klassieke yoga houdingen en ademoefeningen doen. Maar dan wel zo, dat het wakker maken van het energielichaam wordt benadrukt.

Je werkt vanuit een "onpersoonlijke" houding, waarbij naar het lichaam wordt geluisterd met een open geest, zonder vooroordelen en zonder dat er een resultaat wordt nagestreefd. Dit doen we door geen spierkracht maar verbeeldingskracht in te zetten, de weerstanden in de wervelkolom op te heffen, het lichaam te de-conditioneren en te werken met adem.

Hoe dan? Je voert de oefeningen uit vanuit je tastgevoel. Om dat tastgevoel verder te versterken worden tastsuggesties en tast imaginaties gebruikt. Zoals 'Stel je voor dat je met je schouder een strandbal wegduwt of je handen door water beweegt' (suggestie), of 'Stel je voor dat je voor een berg staat, stel je de eigenschappen voor van een berg, kracht, gronding...' (imaginatie). Op deze manier voel je ruimte en wordt je fysiek en mentaal leniger zonder jezelf je forceren.